Geschiedenis

Voordat manege Veldt ontstond had Dhr. G. Veldt (de vader van Grardus Veldt) ongeveer 25 melkkoeien. Later ging Dhr. Veldt er enkele paarden bijhouden voor de drafsport.

Met de paarden kwamen er ook kinderen. Langzamerhand kwamen er meiden en jongens om de paarden te borstelen en te verzorgen. Toen kreeg Grardus Veldt zijn eigen pony. De pony Donald, een eigenwijze Shetlander van een meter hoog, trok nog meer kinderen uit de buurt aan die een ritje wilde maken door het polderschap.Toen is langzamerhand het idee ontstaan om les te gaan geven. De buitenbak werd aangelegd en op 4 augustus 1978 werd de eerste les gegeven. Het ging allemaal niet zo snel, omdat er nog maar een paar pony’s waren. Van het geld dat verdiend werd met lesgeven, werden nieuwe pony’s gekocht. Heel veel kinderen uit de buurt hebben leren paardrijden op Mira, Anoeschka, Pasja en Tilly. Langzamerhand werd het een echte manege. Om de ouders en bezoekers van een kopje koffie te voorzien en een droge schuilplaats te kunnen bieden als het regende werd een oude bouwkeet gekocht. Het leek net een Pipowagen, bruin met een rond dakje erop. Maar het was een prima onderkomen voor de jeugd en hun ouders. Later maakte de “Pipowagen” plaats voor een echte kantine. Er werden duimdroppen, paardenkoppen, smurfen en Hulkijsjes verkocht. Ondanks dat de manege steeds groter werd, bleef de sfeer erg goed. Er werden feesten, playbackshows en andere activiteiten georganiseerd. En dat is nu nog zo. Je leert op manege Veldt niet alleen paardrijden, er is ook ruimte voor plezier.In 1982 kreeg de manege na een langdurige juridische procedure, eindelijk toestemming voor het bouwen van een binnenbak. De komst van de binnenbak was een verademing. Vanaf toen is de manege hard gaan groeien. In 1994 namen Grardus Veldt en zijn vrouw Conny de manege over. Een hele stap voor Grardus en Conny, maar ze kenden allebei het bedrijf van binnen en buiten.

Inmiddels staan er op manege Veldt zo’n een 70 pension-paarden en pony’s en zo’n 40 les-paarden en pony’s. Iedere week wordt er les aan ongeveer 400 kinderen en volwassenen gegeven. De kantine is ruim en gezellig met loungehoek, open haard en ruime bar. Op de plaats waar vroeger de koeienstallen stonden, staat nu een grote moderne paardenstallen met ruime boxen veelal voorzien van een buitenluik. De binnenbak is vergroot van 20 bij 40 meter, naar 20 bij 60 meter. Er is een 2de binnenbak van 20 x 40 meter en er ligt een prachtige buitenbak van 20 x 60 meter. Ook een overdekte longeersingel, overdekte trainingsmolen, spuitplaats met koud en warm water, solarium en diverse paddocks ontbreken niet.

Per 1 januari 2007 hebben Diana Bentvelzen en Jeroen Rijnen Manege Veldt overgenomen van Grardus en Conny Veldt.

Grardus en Conny Veldt zullen hun bijdrage blijven leveren, onder andere aan het geven van lessen en de bezetting van de kantine.
Diana Bentvelzen is dagelijks aanwezig en houdt ze ook bezig met de dagelijkse werkzaamheden en alle administratieve en commerciële taken, Jeroen Rijnen levert zijn bijdrage aan het manege bedrijf voornamelijk achter de schermen.
Dochters Esmarijn en Cornelie werken ondertussen ook mee, je vindt ze regelmatig in de kantine, waar ze iedereen die dat willen voorzien van wat te eten en te drinken.
Cornelie helpt ook mee in de stallen.
De dagelijkse werkzaamheden worden uitgevoerd door ons vaste team  Chantal, Colin, Sabine en Kenzy, ondersteund door diverse andere enthousiaste medewerkers en instructeurs.
Ook cliënten van de Prinsenstichting hebben inmiddels hun plek gevonden op onze Manege. Dagelijks komen zij voor dagbesteding en zijn ondertussen helemaal ingeburgerd op de Manege.